Aanraders: #50books deel 31

Deze keer een vraag die ik zelf had bedacht, en dan moet ik hem ook antwoorden.

Wat doe je met boeken die je zijn aangeraden en je vindt er geen moer aan?

Aanraders

aanradersJaren geleden was ik bij een broer van me voor zijn verjaardag. Een buurvrouw was er ook die door kreeg dat ik graag lees. Ze gaf me een boek dat ik echt moest lezen, het mooiste boek van het jaar, ik mocht het werkelijk niet overslaan. De verjaardag erna kreeg ze het terug van me. Ik heb niet durven zeggen dat ik een hoofdstuk had gelezen en het vervolgens had weggelegd omdat ik het totaal niet interessant vond. En zo gaat het wel vaker. Vrienden hebben het allang opgegeven, ze geven me een boekenbon voor mijn verjaardag. Boeken geven die ze zelf mooi vinden, nee, dat doen ze me niet meer aan. Het is nog erger met boeken die door de hele lezende goegemeente als ‘fantastisch’ worden bestempeld, de zogenaamde hypes. Die probeer ik al niet eens meer, ik ben er totaal allergisch voor geworden en meld dat ook gewoon. Ik reageer ook niet meer op het stereotiepe ‘Ja maar, het is fantastisch, ik heb het in één ruk uitgelezen’. Dat is fantastisch voor die lezer, maar ik begin er niet meer aan.

Subjectief

Lezen is een subjectieve hobby, iedereen heeft een eigen smaak, een boek dat voor de één fantastisch is, wordt als mega saai gezien door de volgende lezer. Daarom vind ik dat je het eigenlijk niet moet doen, boeken aanraden. Het is nog tot daar aan toe als je het doet in een genre dat je allebei kent, maar in een onbekend genre moet je gewoon je mond dichthouden. Ontdek het zelf, ga op je eigen smaak voor omslagen, verkoopverhaaltjes en eerste pagina’s af. Succes gegarandeerd.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *