Het mooiste boek van het jaar: #50books vraag 50

Een typische vraag aan het einde van het jaar en een mooie vraag als afsluiter voor Hendrik Jan. Volgend jaar neemt Martha het over en ik ben benieuwd naar haar vragen. Maar tot dan: Hendrik Jan, bedankt voor heel veel mooie vragen.

Vraag 50: Wat is het mooiste boek dat je dit jaar las?

Het is een vraag die me bekend voorkomt, maar het is een typische vraag voor het einde van het jaar. Vorig jaar mochten we een top-drie leveren, dit jaar wordt het dus het mooiste boek van het jaar. En daar heb ik – net als met die top-drie – moeite mee.

Series

Ik hou er niet van, maar lees ze wel. 2016 is voor mij bij uitstek het seriejaar geweest, als ik in Goodreads kijk, heb ik me kostelijk geamuseerd met Cassandra Clare en heb ik achttien titels van haar gelezen. Eileen Wilks heb ik herlezen, dat waren er ook weer elf. Julie Kagawa, drie titels. Ransom Riggs, ook weer drie titels. De drie boeken waren trouwens beter dan die ene film.

Maar Ali, dat mooiste boek?

Dat blijkt dus weer een opgave te zijn. In Goodreads kan je je boeken een rating meegeven die varieert van 1 tot 5 sterren. Vier sterren was mijn hoogste rating en die heb ik zeer scheutig uitgedeeld, namelijk aan twintig van de negenenveertig boeken. Daar heb ik dus ook niets aan. Wat is mijn mooiste boek? Die twintig boeken die ik vier sterren heb gegeven? Twintig mooiste boeken? Daar begin ik niet aan. Er zijn andere manieren.

Uitschieters

Een rating van vier sterren betekent in Goodreads taal ‘really liked it’. De uitschieters die net even wat leuker waren kan je daar niet mee benoemen.

  • Het niet verwachte boek: Harry Potter and the Cursed Child, een achtste Harry Potter waar ik met grote aarzeling aan begon want het verhaal was toch al afgerond. Maar toch: boven verwachting erg leuk en ik heb me er enorm mee geamuseerd.
  • Het krijgertje: Octopus van Michael Gallagher. Librarythings heeft Early Reviewers boeken weg te geven. Dat is fijn, ook omdat er e-books tussen zitten. Sommigen vallen tegen, deze was een fijne. Leuke held, een veertienjarige dief die detective wil worden. Leuk verhaal dat onverwacht in mijn theater en romans serie bijgeschreven kon worden.
  • De verrassing: Devil’s Bridge van Linda Fairstein. Zij schrijft een spannende serie over Assistant DA Alexandra Cooper. Het verhaal wordt vrijwel altijd uit haar perspectief verteld. Niet deze, want die wordt uit het perspectief van Detective Mike Chapman verteld. En het was weer ouderwets verrassend goed.

Dat het volgende jaar ook maar weer een mooi jaar mag worden voor lezen.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Hendrik Jan heeft het overgenomen in 2016. Deze vraag staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *