Leesgidsen: boeken over boeken: #50books vraag 36

Maandag 29 augustus overleed Pieter Steinz. Ik kende hem als schrijver van het boekenblog Read Around the Globe, een blog dat, zo lees ik nu, behoorde bij Steinz – Gids voor de wereldliteratuur. Het blog las ik met veel plezier. De quizjes die regelmatig erop verschenen maakte ik met wisselend succes. De Gids zelf kende ik niet, maar heb ik uit nieuwsgierigheid gekocht. Ik ben dol op lijstjesboeken, dat was ook wel een deel van de aantrekkingskracht.

Vraag 36: Lees jij leesgidsen of boeken over boeken zoals de gidsen van Pieter Steinz?

Verdwalen

steinzEn wat een genot. Het is geen leesboek, het is een bladerboek. Het toeval wil dat de eerste pagina die ik bekijk een kaart van New York is. Ik ga op vakantie naar New York en lees graag boeken die in mijn vakantiebestemming spelen. Hier kan ik wel wat inspiratie opdoen. Er staan veel boeken bij die ik niet ken.
Het is een verdwaalboek. Vergelijk het met internet, waar je ook met gemak kan verdwalen door heen en weer klikken. Hier blader je naar schrijvers, kan je kijken wat je nog meer moet lezen als je bijvoorbeeld Agatha Christiefan bent. Het is wel enigszins deprimerend te ontdekken hoeveel ik niet heb gelezen van de 416 schrijvers die in dit boek worden genoemd.

Grappig

Alles is door 26 deelbaar. 26 one-book wonders, 52 boekwebben, 104 meesterwerken, 416 schrijvers. Het alfabet was belangrijk voor Pieter Steinz, vooral die bepaalde combinatie van letters waardoor mooie boeken ontstaan. En dan is het vooral verwonderlijk dat de ene schrijver fantastisch mooie boeken maakt en je bij het werk van de ander in slaap valt. En dat is waar Pieter en Jet Steinz moeilijke keuzes hebben moeten maken.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Hendrik Jan heeft het overgenomen in 2016. Deze vraag staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *