Plaatjes kijken: #50books, vraag 39

Sommige boeken hoef je niet te lezen, die mag je bekijken. Beeld is belangrijk voor een mens. Ik lees een boek en vertaal het in mijn hoofd in beeld. Een verfilming kan dan tegenvallen, dat zijn andere beelden dan je zelf in je hoofd had. En deze vraag gaat onder andere over beeld. Beeld vertelt vaak meer dan woord.

Vraag 39: Lees je weleens andere boeken dan boeken met tekst? En is dat dan nog lezen?

Hendrik Jan bedoelt hier ook muziekboeken mee, maar die heb ik niet, wel boeken met alleen beeld.

Fotografie

Pan Sok, teksten Bert Jansma, Theaterfotografie. Uitgeverij Unieboek, 2001.

theaterfotografiePan Sok is een fotograaf die al jaren theatervoorstellingen fotografeert. Dit boek, in 2001 verschenen, geeft een prachtig beeld van al die voorstellingen. Veel van zijn foto’s zijn in zwart-wit. Toen ik net kwam kijken bij toneel – bijna 25 jaar geleden – was dat een soort wet. Kleur leidde maar af van het beeld. Tegenwoordig wordt er toch veelal in kleur gefotografeerd. Er staan werkelijk prachtige foto’s in, waarmee oude voorstellingen weer tot leven worden gewekt.

Het beste uit Life. Time-Life Books, 1981.

Het tijdschrift Life heeft van 1936 tot 1972 bestaan. Het is een tijdschrift waarin beeld heel belangrijk was. Dit boek laat de beste foto’s zien die in Life zijn verschenen. Het laat een tijdsbeeld zien van de bijna veertig jaar dat het blad heeft bestaan. En er staan werkelijk prachtige foto’s in.

Daniel and Susan Cohen, Hollywood Hunks and Heroes. Bison Books, 1985

hunksToegegeven, deze is een beetje smokkelen, er staat namelijk ook heel veel tekst in. Maar het is wel één van de leukste boeken om door te bladeren en plaatjes te kijken. Het is ruim twintig jaar oud en dat betekent dat er vooral oudere hunks tussen zitten. Bijvoorbeeld Sean Connery waar ik persoonlijk graag naar mag kijken. Maar ook Clark Gable. En Robert Redford op deze omslag is ook niet te versmaden.
Er zitten ook foto’s tussen waar je wel even van kan schrikken. Wat denk je van Tom Selleck zonder snor?

Dat zijn een paar boeken die zich voornamelijk richten op beeld.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Hendrik Jan heeft het overgenomen in 2016. Deze vraag staat hier.

1 gedachte op “Plaatjes kijken: #50books, vraag 39

  1. Dat laatste boek is grappig. En aan de kaft te zien gelijk al zo ongelooflijk gedateerd. Daar kan ik mij een Tom Selleck zonder snor nog wel bij voorstellen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *