Ik heb niets met poëzie. Een eerdere vraag in de #50books reeks over poëzie kon ik nog redelijk eenvoudig beantwoorden. Deze vraag ligt toch wat anders.
Vraag 30: Lees je weleens poëzie en hoe lees je poëzie?
Ik ben geen poëzielezer, nooit geweest. Ik ben in staat er ongeduldig langs te lezen als ik een gedicht tegenkom in een roman. Er zijn een paar uitzonderingen.
Oorlogsgedichten
Ik heb geschiedenis gestudeerd en heb veel vakken gedaan over de Tweede Wereldoorlog. Daarbij ben ik een paar gedichten tegengekomen die me altijd bij zijn gebleven. Bijvoorbeeld het gedicht van Jan Campert, Het lied der achttien dooden. Hij schreef het naar aanleiding van de executie van achttien verzetsstrijders op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte. Campert is zelf in 1943 in Neuengamme omgekomen.
Ida Gerhardt publiceerde Het Carillon in 1941 in De Gids. Het is een gedicht dat mij bij blijft vanwege de sterke beeldende woordkeuze. Bij de woorden
En één tussen de naamloos velen,
gedrongen aan de huizenkant
stond ik te luist’ren naar dit spelen
dat zong van mijn geschonden land.
Zie ik iemand tegen de huizen staan die ontroerd is van het spel van het carillon.
Leo Vroman heeft ook een gedicht geschreven waarvan deze woorden het meest bekend zijn.
Kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen,
en herhaal ze honderd malen:
alle malen zal ik wenen.
Hij publiceerde het in 1954, negen jaar na de Tweede Wereldoorlog. Wat ik me nooit heb gerealiseerd is dat dit gedeelte de slotstrofen zijn van een langer gedicht van Leo Vroman, Vrede getiteld. Het complete gedicht is het waard gelezen te worden.
Olijven
Net verschenen: Ellen Deckwitz, Olijven moet je leren lezen. Het wordt onder andere door Hendrik-Jan aangehaald in zijn #50books vraag. Drspee bespreekt het in haar bijdrage. Ik geloof het onmiddellijk, maar ik ga het maar meteen zeggen. Ik houd niet van olijven. Ik heb het echt geprobeerd en soms gaat het wel. Maar ik ga echt niet voor mijn plezier een potje leeg zitten eten, laat staan een heel boek vol gedichten lezen.
De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Hendrik Jan heeft het overgenomen in 2016. Deze vraag staat hier.