Een jaar thuiswerken

Een jaar geleden begon het. De eerste persconferentie van Mark Rutte was op donderdag 12 maart, de persconferentie was nauwelijks afgelopen of ik kreeg al een mailtje van de baas, we mochten thuis gaan werken. Bij mij had dat nog wat voetjes in de aarde. Ik had die donderdagmiddag vrij en zat thuis zonder laptop. De maandag erop ben ik dus mijn laptop op gaan halen en wat dingen om thuis te kunnen doen. Een jaar geleden daagde het nog niet, want toen mochten we in eerste instantie tot 31 maart thuiswerken. In grenzeloos optimisme dacht ik toen dat het echt zo kort zou duren. Mijn optimisme werd wat minder grenzeloos naarmate we langer thuis mochten blijven. En nu zit ik een jaar thuis.

Het was wennen

Ik had eigenlijk nooit thuis gewerkt, zelfs met de vergaande digitalisering van mijn werk vond ik kantoor toch wel het fijnste om te werken. Die eerste maanden moest ik echt wennen. Fijn om zo aan je bureau te schuiven, maar voor de rest? De routine weer oppakken, dat vond ik het moeilijkste, want oh, wat is het verleidelijk om even wat anders te doen. Overleg moest anders. We werden met zijn allen supersnel aan Teams geholpen. Tussendoor even kletsen met collega’s, gezamenlijk koffie drinken en lunchen, dat miste ik eigenlijk het meeste. Maar nu, na een jaar, kan ik wel zeggen dat het hier thuis loopt als een zonnetje. Wellicht geholpen door het feit dat ik hier de enige thuiswerker ben.

Voordelen en nadelen

Een voordeel dat meteen ook een nadeel is, geen reistijd. En dat is een nadeel omdat die reistijd ook fietstijd was, de dagelijkse beweging van 26 km fietsen valt weg. Reistijd brengt meteen ook een scheiding aan tussen werk en privĂ©, dat miste ik ook. Met de kantoren gingen ook de sportscholen dicht, minder beweging, enigszins opgevangen door buiten te gaan sporten, maar de coronakilo’s zijn eraan gevlogen. In de maanden dat de sportscholen weer open waren, ben ik wel gaan sporten, maar toen gingen ze voor de tweede keer dicht. Zeker de laatste maanden kon ik niet echt de motivatie opbrengen iets te gaan doen.
Nog zo’n nadeel, je zit in je eigen huis, probeer maar je ogen dicht te houden voor die afwas die nog steeds moet gebeuren, of die was.

Toekomst

En? Al gevaccineerd? Ik nog niet. Met het tempo waarin wordt gevaccineerd en de logistieke problemen met de vaccins kan dat wel eens even gaan duren. In ieder geval, ik denk daarop moeten wachten voor we terug naar kantoor kunnen. En dan wil ik niet eens volledig terug, want een mix van twee dagen kantoor en twee dagen thuis lijkt me een prima combinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *