Het wisselt met die goede boeken: #50books, vraag 37

TolkienDe films heb ik eerst gezien voor ik aan het boek begon. Toen film nummer drie uit was gekomen ben ik eindelijk aan de boeken begonnen. En toen kwam ik erachter dat de regisseur in zijn artistieke vrijheid wel wat dingen eruit had gelaten. Ik heb het natuurlijk over Lord of the Rings, van J.R.R. Tolkien. Die artistieke vrijheid was voor veel mensen genoeg om de films links te laten liggen. Voor mij niet, boeken en films, ik vind ze allebei geweldig. Vooral de veelzijdigheid vind ik mooi. Van rustige beschrijvingen van bossen en gesprekken tussen bomen naar complete veldslagen.

Vraag 37: Van welk boek krijg je nooit genoeg?

In de film komt een conversatie voor tussen Gandalf en Merry:

“Death is just another path, one that we all must take. The grey rain curtain of this world rolls back and all turns to silver glass. And then you see it.”
“What Gandalf? See what?”
“White shores and beyond. A far green country under a swift sunrise.”

Ik weet het, het komt niet uit het boek, maar het is een prachtig citaat. De trilogie heb ik minstens vijf keer gelezen. Het wordt trouwens hoog tijd dat ik dat weer eens doe.

Het wisselt wel eens

snareEen boek dat elk jaar weer op mijn zomerleeslijst verschijnt is Snare van Katharine Kerr. Kerr is een fantasyschrijfster en is goed in series, maar dit boek hoort niet in een serie. Elke keer weer als ik erin begin, blijf ik lezen. En haal ik er weer nieuwe dingen uit, en speelt het toch anders dan in mijn geheugen zat. Het helpt niet helemaal dat ik vrij snel lees en weleens de neiging heb fragmenten over te slaan. Zo lees je wel nieuwe dingen in een boek, zelfs in eentje die je al minstens drie keer hebt gelezen.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Hendrik Jan heeft het overgenomen in 2016. Deze vraag staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *